Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Bulgurt a tányérodba!

A bulgur egy nagyon finom, hazánkban nem rég felfedezett gabonaféle, számtalan jótékony hatással. Meg kell kóstolnod, mielőtt véleményt alkotnál!
A bulgur – más néven török búza (vagy török rizs) – tulajdonképpen rostban gazdag durumbúza töret. A bulgur Törökországban és a Közel-Keleten kedvelt gabonatermék. A teljes érés előtt betakarított búzaszem, amelyet kevés ideig előfőznek vagy gőzölnek, majd a napon megszárítanak, miközben a mag érése is befejeződik.

Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség egyik legősibb tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. Egészséges, finom, a diétázóknak, kismamáknak pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mégsem ismerik túl sokan.

Nagyobb bevásárlóközpontokban, drogérialáncokban, keleti élelmiszerboltokban és bioboltokban juthatunk hozzá.

A bulgur különlegesen finom ízű gabonaféle, változatosan és egyszerűen elkészíthető. Egyszerűen megunhatatlan!

A bulgur kétféle méretben kapható: van nagyobb, fél-egész búzaszemekből álló, melyet köretként fogyasztanak, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Ez saláták, főtt ételek összetevői között szerepel. Íze enyhén a dióra emlékeztet.

Kapható világos bulgur és barna bulgur is. A barna bulgurt másfajta búzából készítik, mint a világos fajtát, ízük is különböző, talán a barnáé kicsit karakteresebb.

Hogyan kell elkészíteni?

A bulgur elkészítése egyszerű! Egy csésze bulgurra önts 2 csésze forró vizet, főzd 10 percig lefedve, majd tedd félre 10 percre, hogy magába szívhassa a maradék vizet.

A világos és a barna bulgur főzési ideje megegyezik, így a két fajtát akár vegyesen is főzheted!

Mindenféle zöldség, hús és fűszer illik hozzá, bátran próbálkozhatsz vele! Indiában a tejbegrízhez hasonlóan édesen is fogyasztják tejjel felfőzve, cukorral ízesítve.

A bulgur nagy előnye, hogy a szemek soha nem tapadnak össze.

A bulgurnak alacsony a glikémiás indexe, gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Íze a fehér rizshez hasonlóan semleges, ezért nagyon sokoldalúan készítheted el a bulgurt.

Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.

Mivel megfőzve nagyon hasonlít a tarhonyára, használhatod tarhonya helyett is. Aki nem ismeri ezt a gabonafélét, nem fog rájönni a cserére, mert az íze is annyira hasonló a tarhonyáéhoz. A tarhonyával szemben viszont, sokkal egészségesebb!

A bulgur egészségre gyakorolt jótékony hatásai

- A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.

- A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva.

- A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag.

- Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása.

- Székrekedés, enyhe emésztés esetén különösen ajánlott, természetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett.

- A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokhoz jutsz hozzá a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét.

- Az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék.

- Különösen magas az E-vitamin tartalma.

A bulgur nagy mennyiségben tartalmaz vasat is, ami a fertőzésekkel szembeni általános védettséget is erősíti.

Nincsenek megjegyzések