Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Honnan tudjuk, hogy villám csapott belénk?

Villámcsapás nemcsak úgy érhet minket, ha állunk a szabadban és pont belénk hasít a villám, hanem indirekt módon is: ha például olyan vasat fogunk, amelybe villám csapott, esetleg a talajon keresztül ér a feszültség. Milyen tünetei vannak a villámcsapásnak, hogyan kezelhetjük? 
A villámcsapás lehet direkt és indirekt is. Előbbi azt jelenti, hogy valakibe konkrétan belecsap a villám, míg az utóbbi azt, amikor valakin átvezetődik az áram, mert például egy olyan vasat fog, amelybe villám csap, esetleg a talajon keresztül éri a feszültség. Ezek az energiák ugyanis képesek akár a levegőn, mint szigetelő rétegen keresztül is áthatolni.

A villámcsapás tünetei, kórlefolyása

Teljesen változó, hogy maga a villámcsapás hol éri a testet, de jellemzően a kiálló területeken. Az indirekt villámcsapás, ugyan nagyon ritkán, de lehet annyira enyhe, hogy különösebb tüneteket nem is okoz, vagy ha igen, akkor is előfordul, hogy valaki olyan felelőtlen, hogy nem fordul miattuk orvoshoz. Pedig ez fontos lenne, mert például szívritmuszavar akár a későbbiekben is kialakulhat egy korábbi villámcsapás miatt.

A villámcsapás legtöbbször súlyos, életveszélyes állapotot okoz. Ennek hátterében az áll, hogy elektromos hatása keringésleállást idézhet elő, míg biológiai hatása és hőhatása a szövetek elhalását, megégését eredményezheti. Súlyos esetben a keringés azonnal leáll.

Forrás: hazipatika.com


Nincsenek megjegyzések